Početna O nama Pčelarstvo Galerija Linkovi

Novosti         

K O N T A K T I 

 

Radovi u pčelinjaku

 

Početna >>> Pčelarstvo>>> Bolesti pčela: američka gnjiloća

 

Američka gnjiloća

 

Američka gnjiloća pčelinjeg legla je zarazna, teška bolest poklopljenog pčelinjeg legla koja ne prelazi na odrasle pčele. Samu bolest prenose ličinke i mlade pčele hraniteljice, a sama se bolest može širiti pomoću grabeži u kojoj uzročnik ulazi pčelama u crijevo preko ukradenog meda da bi kasnije prešao u ličinke i preko njih se dalje množio.

Sam uzročnik Američke gnjiloće pčelinjeg legla je bacil (bacillus larvae) veličine cca 0,004mm.

 

Bolest je dugovječna i otporna pa na samom saću, zaraženoj košnici ili priboru bacili ostaju živi i nekoliko desetljeća. Ubija ih vodena para ili vrela voda u kojoj ugibaju za cca 15 min. Padom temperature za 10°Cod točke vrelišta vrijeme ugibanja raste za cca 8 puta i iznosi već cca 2h.

 

Zaraza se najčešće širi pčelarskim zaraženim priborom, voskom, zaraženim satnim osnovama, premještanjem okvira iz jedne u drugu košnicu, hranjenjem pčela zaraženim medom, preko grabeži i sl. Kako bi izbjegli zarazu i njeno daljnje širenje potrebno je prije svega prepoznati simptome bolesti.

Na poklopcima se javljaju tamnosmeđe mrlje koje nastaju propadanjem ličinke. Sam poklopac se uvlači prema dubini stanice. Ukoliko se poklopac skine nailazi se na uginulu ličinku koja je u početku svijetložute boje dok starenjem poprima smeđu. Otprilike tri do četri tjedna propala ličinka se raspada i prelazi u ljepljivu tvar koja se razvlači u niti.

 

U slučaju bilo kakve sumnje na bolest, ovlašteni veterinar mora uzeti službeni uzorak saća s pčelinjim leglom i putem ovlaštene veterinarske organizacije poslati ga na laboratorijsku pretragu u službeni laboratorij.

Na pretragu mora biti dostavljen službeni uzorak pčelinjeg legla, zasebno uzet iz svake pojedine sumnjive pčelinje zajednice, i to komad saća s poklopljenim leglom, veličine 10x10 cm, na kojem su znaci bolesti dobro vidljivi, umotan u zrakopropusnu ambalažu.

 

Mrve pčele, zaraženo saće s uginulim leglom treba spaliti i ostatke zatrpati. Saće bez legla može se pretopiti uz raskuživanje dobivenog voska. Stare i dotrajale košnice, košnice koje se teško raskužuju  također treba spaliti.

 

Košnice se raskužuju otvorenim plamenom (brenerom) , a samo raskuživanje opreme i dijelova može se vršiti prokuhavanjem u vodi minimalno pola sata.

U vodu za raskuživanje možemo dodati unaprijed pripremljenu lužinu koju smo dobili miješanjem vode i kaustične sode (NaOH).

 

IZDVOJENO