Početna O nama Pčelarstvo Galerija Linkovi

Novosti         

K O N T A K T I 

 

Radovi u pčelinjaku

 

Početna >>> Pčelarstvo>>> Radovi u pčelinjaku: u listopadu

 

Pčelinjak u listopadu

 

Pčelar u listopadu ima sve manje posla na pčelinjaku, ali zato u košnici traju intenzivne pripreme pčela za zimovanje. Hladniji dani unose znatne promjene u život pčelinje zajednice. Nektarne paše i peluda gotovo nema, izlet pčela je sve manji, te se pčelinja zajednica priprema za prezimljavanje.

U listopadu se rađaju pčele iz posljednjeg ovogodišnjeg legla, a matica prestaje polagati jaja. Poznato je da zimu prežive pčele izležene u kolovozu, rujnu i listopadu. Pčele radilice raspoređuju hranu kako bi je najlakše koristile kad formiraju zimsko klupko, te zatvaraju sve pukotine propolisom.

Kad temperature padnu ispod 12°C, pčele se skupljaju u klupko, a formiraju ga na praznom saću iz kojeg su pčele izašle iz zadnjeg legla. Pčele su stisnute u ulicama izmedu saća. U sredini zimskog klupka je matica, oko nje su mlade pčele, a prema rubu klupka starije pčele. Pčele na rubu klupka povremeno mjenjaju mjesto s drugim pčelama iz klupka. Temperatura u sredini klupka kreće se od 20 do 30°C, a prema rubu klupka pada na 10°C. Ove temperature u klupku pčele zadržavaju bez obzira na vanjske niske temperature. Pčelinja zajednica lakše prezimi ako u njoj ima više pčela, jer lakše održavaju temperaturu i troše manje hrane tijekom zime. Potrošnja hrane u listopadu iznosi oko 2 kilograma.

 

Radova na pčelinjaku za pčelara je sve manje, ali u listopadu ipak moramo obaviti predviđene poslove:
- utopljavanje košnica
- postavljanje česljeva na leto
- zadnja kontrola sumnjivih zajednica.

Osnovno je da pčelar mora učiniti sve kako bi pčelinja zajednica preživjela najkritičnije razdoblje-zimu. Dobro zimovanje omogućuju neki čimbenici: jaka zajednica i zdrava zajednica, dovoljno kvalitetne i pravilno raspoređene hrane, mlada matica, dobra ventilacija košnice, mir na pčelinjaku, zaštita košnica od vjetrova i glodavaca.

U posljednjem ovogodišnjem pregledu zajednica utvrđujemo uglavnom ima li zajednica maticu, jer bez matice nema smisia uzimljavati zajednicu, a sve drugo vezano za hranu, raspored okvira i zamjenu matica trebali smo obaviti prije hladnih listopadskih dana. Za pregled treba iskoristiti Ijepši dan, a moramo ga obaviti brzo, kako ne bismo izazvali grabez.

Kosnice ne treba posebno utopljavati, dovoljno je ispod krovišta LR košnice na hranilicu ili poklopac staviti nekoliko listova novinskog papira ili valovitu Ijepenku. Kod A2 košnica na matičnu rešetku preko poklopca stavljamo takoder novine kao i na ventilacijske mreže. Zajednica normalne jakosti, bez problema stvara dovoljno topline za zimovanje.

Važno je u košnici osigurati dobru ventilaciju kako se voda ne bi kondenzirala na stijenkama košnice i poklopcu kao i na saću naročito saću uz stijenke košnice. Trošenjem meda tijekom zimovanja oslobađa se veća količina vode iz zimskog klupka koju moramo odstraniti iz košnice dobrom ventilacijom. Utroškom kilograma meda zajednica proizvede oko litru vode! Kod LR košnice mogu se koristiti otvori na poklopcu za ventilaciju, koje okrenemo prema prednjoj strani košnice i napola ih zatvorimo.

Svakako prije prvih mrazeva treba na leta košnica staviti česljeve kako u košnicu ne bi mogli ući miševi. Ako to ne učinimo, miševi znaju napraviti velike stete u košnici, izjedaju saće, na podnici stvaraju nered, uznemiruju pčele, te takva zajednica može uginuti.

Niti u listopadu ne smijemo zaboraviti varoozu. Tada u zajednici ima relativno malo legla, pčelinje paše su završene, zajednici smo osigurali dovoljno hrane te se može provesti efikasno suzbijanje varooze.
Nakon završetka svih radova vrijeme možemo iskoristiti za bojenje košnica u kojima pčele zimuju te za namještanje košnica tako da imaju mali nagib prema prednjoj starni radi otjecanja vode. Na pčelinjaku treba osigurati mir pčelinjim zajednicama, zaslužile su!

 

Pčelar već sada može pomalo planirati što će raditi zimi u svojoj pčelarskoj radionici. Posla uvijek ima.


Miroslav Kobra, dipl. ing. agr.

 

 

IZDVOJENO