Početna O nama Pčelarstvo Galerija Linkovi

Novosti         

K O N T A K T I 

 

Radovi u pčelinjaku

 

Početna >>> Pčelarstvo>>> Radovi u pčelinjaku: u prosincu

 

Pčelinjak u prosincu

 

U prosincu najčešće ima dosta oborina, uglavnom snijega, te vrijeme sve više ima obilježja prave zime. Pčelinje zajednice su u zimskom klupku i jedina im je briga kako doći do hrane i stvoriti povoljnu temperaturu u klupku, odnosno kako se najbolje prilagoditi nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Ako smo pčelinje zajednice dobro pripremili za zimu, što zapravo znači da smo zajednicama osigurali dovoljno kvalitetne hrane, da su one dovoljno jake i da imaju mlade matice, možemo mirno čekati proljeće, a u prosincu i nemamo puno posla.

Podsjetio bih da ipak ne smijemo zaboraviti pčelinjak u ovom mjesecu jer treba obaviti sljedeće poslove:

• pregledavati leta košnica, ako su zatrpana snijegom treba ih očistiti

• osigurati mir na pčelinjaku

• povremeno provjeriti što se dogada u košnici

• pratiti pročisni izlet pčela tijekom sunčanih dana

• pemjestiti zajednice na pčelinjaku ako ste to planirali

• zimsko tretiranje zajednica radi suzbijanja varooze

• obavijestiti se o poučnim skupovima pčelara, jer tijekom zime trebamo skupljati nova i utvrđivati stara znanja

Nakon jačih snježnih oborina moramo pogledati leta košnica kako bismo utvrdili jesu li zapriječena snijegom i moguće mrtvim pčelama. Ponekad je moguće da se pčele i uguše ako je leto zatvoreno snijegom i ledom, a takvo stanje potraje duže.

Leta treba pažljivo očistiti,a da se pri torm košnice ne tresu, kako pčele ne bi iz klupka otpadale na podnicu.

Snijeg s krovova košnica ne treba skidati jer je snijeg izolator te pomaže čuvati temperaturu u košnici.

Mir na pčelinjaku je prijeko potreban, jer svako jače uznemiravanje pčela u ovom razdoblju znači i ugibanje dijela pčela koje otpadnu iz klupka na podnicu.

Uznemirene pčele troše i više hrane, što znači da mogu kraće vrijeme izdržati bez pročisnog izleta. Najčešće zajednice uznemiravaju ptice u potrazi za hranom, a može ih uznemiriti i sam pčelar ako lupka po košnicama da bi utvrdio imaju li maticu. Želimo li provjeriti da li je u košnici sve u redu, najbolje je uz njezinu stjenku prisloniti uho i slušati kakav zvuk proizvode pčele. Ako se čuje tiho jednolično zujanje, znači da zajednica dobro zimuje. Utvrdimo li da se iz košnice čuje pojačano brujanje pčela, očito je da sa zajednicom nešto nije u redu. Ako je vrijeme hladno, možemo takvu košnicu pregledati u zagrijanoj tamnoj prostoriji i otkloniti uzrok uznemirenosti pčela. Nakon hlađenja prostorije zajednicu vratimo na njezino mjesto na pčelinjaku.

Poneki lijepi sunčan dan, sa temperaturama iznad 12°C, pčele će iskoristiti za pročisni izlet. Pratiti pročisni izlet je vrlo poželjno, jer možemo doznati o zdravstvenom stanju naših zajednica i ima li bezmataka. Ako su pčele zdrave ne ispuštaju izmet po vanjskim stijenkama košnice ili poletaljci, a tragovi cišćenja mogu se vidjeti na snijegu oko košnica. Bezmatak treba odmah sanirati spajanjem sa drugom zajednicom. Ako je oko košnica snježni pokrivač, treba ga ispred leta košnica očistiti, a tlo prekriti slamom, piljevinom ili nekim drugim materijalom, kako pčele ne bi ugibale na snijegu ispred košnica za vrijeme pročisnog izleta. Premještanje zajednica na pčelinjaku, ako to želimo iz bilo kojeg razloga, moguće je ako pčele nisu izlijetale oko 25 dana. Košnicu prenosimo pažljivo, bez potresanja.

Ako još nismo obavili zimsko tretiranje zajednica radi suzbijanja varooze, možemo to učiniti u prosincu. Za tretiranje moramo odabrati topliji dan. Možemo koristiti akaricide sistemičnog djelovanja, oksalnu kiselinu ili Perizin ako je temperatura iznad +5°C. Zimsko suzbijanje varooze, u razdoblju kada u zajednici legla nema, temeljno je u godišnjem programu suzbijanja.

U prosincu obično počinju predavanja za pčelare koje organiziraju pčelarska društva. Razmjena znanja i iskustva nije nikada suvišna. Na svakom takvom pčelarskom skupu možemo nešto naučiti ili čuti nešto novo.


Miroslav Kobra, dipl. ing. agr.

 

 

IZDVOJENO