Početna O nama Pčelarstvo Galerija Linkovi

Novosti         

K O N T A K T I 

 

Radovi u pčelinjaku

 

Početna >>> Pčelarstvo>>> Radovi u pčelinjaku: u studenom

 

Pčelinjak u studenom

 

Došlo je vrijeme da se i naše pčele malo odmore od svojih svakodnevnih poslova u košnici, a i od pčelara. U studenom pčele u košnici najmanje rade. U ovom mjesecu uglavnom više košnice ne otvaramo radi pregleda ili premještanja okvira, jer bi to izazvalo nepotrebno uznemiravanje zajednica, pa i uginule matice. Pčelinja zajednica sastoji se samo od pčela radilica s maticom. Trutovi su svi istjerani iz kosnica kako ne bi trošili hranu koja je potrebna za radilice, a ionako u zimskom periodu ne bi imali svoju funkciju. Ako u pčelinjem društvu slučajno ima trutova to je znak da s maticom nešto nije u redu.

U jakim pčelinjim zajednicama u studenom izlazi posljednje ovogodišnje leglo, a u slabijih veće je izašlo u listopadu. Ako smo uzimili jake zajednice sa mladom maticom, zdrave, sa dovoljno kvalitetne hrane, osigurali im dobru ventilaciju u košnici, zaštitili ih od studeni, kiše i vjetrova, te ih zaštitili od glodavaca, možemo mirno čekati iduće proljeće jer će nam zajednice sigurno dobro zimovati.

U studenom vrijeme zahladi te temperature padaju ispod 10°C. Dani sa takvom temperaturom znak su pčelama da formiraju zimsko klupko u čiju sredinu će smjestiti kraljicu pčela - maticu. U sredini klupka nastoje ostvariti temperaturu od 20 do 30°C tijekom cijelog perioda zimovanja. Pčele se stišću jedna do druge u ulicama izmedu saća na mjestu gdje je izašlo zadnje leglo pčela. Stiskanjem u klupko pčele se štite od niskih temperatura. U pravilu s vanjske strane klupka su starije pčele, a u unutrašnjosti mlade pčele. Često puta čujemo da se pčele iz unutrašnjeg dijela klupka izmjenjuju sa vanjskim dijelom, ali to izgleda nije tako, zamjenjuju se pčele samo na vanjskom dijelu klupka. Pčele postižu temperaturu u klupku jednostavno “radom u mjestu”, odnosno radom svojih mišića, kao kad čovjek “cupka” u mjestu ako mu je hladno.

U studenom mogu biti česte promjene temperatura, te pčele u toplijim danima raspuštaju klupko, kad su pčele aktivnije i troše više hrane. Potrošnja hrane u studenom je do 1 kilogram. Svaki topliji dan pčele će iskoristiti za pročisni izlet, jer bez pročisnog izleta mogu izdržati 6-7 tjedana, a i manje, ako hrana u košnici nije lako probavljiva.

No da pčelaru ne bi bilo “dosadno” ima poslova koje moramo obaviti i u studenom:
- dovrsiti uzimljavanje zajednica
- urediti okoliš pčelinjaka
- osigurati zajednicama mir
- čišćenje leta, ako slučajno padne snijeg
- borba protiv varooze
- poslovi u pčelarskoj radionici

 

U ovom mjesecu, ako nismo, moramo dovršiti utopljavanje zajednica, no i u tome ne treba pretjerati, jer važnije je dobro utopliti zajednicu u proljeće kad se javlja prvo leglo. Za utopljavanje najčešće koristimo novine, koje ako treba možemo i zamijeniti tijekom zime. Suzbijanje varooze jedan je od vaznih faktora preživljavanja pčelinjih zajednica u zimskim uvjetima. Najefikasnije suzbijanje varooze je u periodu kad u zajednicama nema legla, a to je upravo period studeni - prosinac - siječanj, te je to temelj uspješne borbe protiv varooze tijekom pčelarske godine.

Za suzbijanje treba koristiti jedan od sistemskih akaricida, oksalnu kiselinu ili Perizin. Oba akaricida vrlo dobro suzbijaju varoozu, te možemo biti gotovo sigumi da, nakon zimskog tretiranja jednim od ovih akaricida, nećemo imati problema s varoozom do svibnja iduće godine. S ekološke točke gledišta prednost treba dati tretiranju oksalnom kiselinom, ali moramo znati da je možemo koristiti samo jednom na istoj generaciji pčela.

Vrijeme je da saberemo rezultate prošle pčelarske sezone i utvrdimo što smo, eventualno, loše uradili kako bi temeljem toga mogli planirati uspješniju narednu pčelarsku sezonu.
Pčelar ovaj period, kao i cijelu zimu, treba iskoristiti za sudjelovanje na seminarima, predavanjima i čitanje pčelarske literature. Znanja nije nikad previše. U zimskom periodu naša pčelarska društva su dosta aktivna upravo na edukaciji pčelara, što je korisno posebno za pčelare mlade po pčelarskom stažu.

No i u pčelarskoj radionici već može biti vrlo živo, kako bi osigurali sve potrebno za narednu sezonu. Možemo pretopiti vosak, ako nismo do sada, moramo očistiti i dezinficirati okvire i rezervne dijelove košnica, kao i pribor. Rezervno saće zaštićujemo od voskova moljca. lako pčele u košnicama miruju, ipak ćemo pčelinjak povremeno obići kako bi bili sigurni da je sve u redu.

Miroslav Kobra, dipl. ing. agr.

 

IZDVOJENO