Početna O nama Pčelarstvo Galerija Linkovi

Novosti         

K O N T A K T I 

 

Radovi u pčelinjaku

 

Početna >>> Pčelarstvo>>> Pčelinji proizvodi: Vosak

 

Vosak
 

Pčelinji vosak je proizvod kojeg pčele stvaraju u svom tijelu, pomoću voskovih žlijezda. Radilice ga žvakanjem oblikuju i njime grade saće, koje grade jedno do drugog. Ako se kojim slučajem raspored saća poremeti ili poruši na tom mjestu pčele odmah počinju graditi novo.

Prirodna boja pčelinjeg voska je bijela, on u dodiru sa zrakom postaje žućkaste boje kakav nam je i više poznat. Sama boja pčelinjeg voska ovisi o omjeru tvari u vosku - propolisa i peludi. Pčelinji vosak je u biti prirodna u potpunosti jestiva i zdrava eko ambalaža za med.

Pčelari pčelinji vosak koriste uglavnom za izgradnju satnih osnova kojima olakšavaju pčelama bržu izgradnju saća za spremanje meda.

Svijeće od pčelinjih proizvoda ili izrada božićno-novogodišnjih ukrasa također je dio ponude proizvoda kod pčelara. Upotreba pčelinjeg voska izvan pčelarstva je gotovo neograničena: kemijska, tekstilna, prehrambena, kožarska, elektroindustrija i druge.

Vosak se koristi u kozmetici, farmaciji, zubarstvu, slikarstvu, a kao odlično sredstvo pronašao je svoje nezamjenjivo mjesto i kod uporabe u konzervatorske svrhe.

Prirodna specifična težina kod temperature od 15°C iznosi 0,956kg. + - 0,003kg. Točka topljenja mu je od 60 - 64°C i daleko je veća od običnog parafinskog voska gdje je ona već na 30°C.

Sama ta činjenica kod razlike u temperaturi topljenja dovoljno govori o važnosti čistog pčelinjeg voska iz kojeg moraju biti izgrađene satne osnove ukoliko pčelar želi da ih pčele prihvate i da na njima nastavljaju gradnju saća u kojima će skladištiti med koji proizvedu.

Miješanje pčelinjeg i običnog voska donosi probleme ne samo kod zalijeganja matice već i prilikom punjenja saća medom. Miješanjem pčelinjeg voska sa parafinskim gubi se i specifičan miris koji je također pčelama itekako bitan.

 

IZDVOJENO